Foto: Mikko Lindskog/SVT

Efter kritiken mot kommunen: Arbetsgrupp tillsätts

Uppdaterad
Publicerad

En vecka har nu gått sedan Inspektionen för vård och omsorg, IVO, presenterade sin rapport om omständigheterna runt den treåriga flickan Esmeraldas död. Norrköpings kommun fick stark kritik och inspektionen pekade på flera allvarliga brister. Nu har en särskild arbetsgrupp tillsatts.

Det var i januari 2020 som den treåriga flickan hittades död hemma hos sina biologiska föräldrar, sedan tvångsvården av flickan upphört.

Inspektionen för vård och omsorg har under året granskat hur socialnämnden i Norrköping hanterat Esmeraldas ärende.

Tillsatt arbetsgrupp

Nämnden har gett socialkontoret i Norrköping uppdraget att fördjupa sig i IVO:s rapport samt påbörja en handlingsplan.

– Vi har nu tagit formellt beslut i frågan. Vi har också tagit ett beslut om att även inom nämnden tillsätta en arbetsgrupp för att se hur vi ska utveckla vårt arbetssätt framöver, säger Andreas Bohlin (S), ordförande i socialnämnden.

Dagen efter att IVO presenterade sin granskning samlades socialnämnden till ett sedan tidigare planerat nämndmöte.

Sakkunniga ska fördjupa sig i rapporten

– Det som hänt efter socialnämndens möte är att jag tillsatt en arbetsgrupp av sakkunniga och chefer för att vi ska fördjupa oss i IVO:s rapport. Vi har också ett möte inbokat med representanter från IVO för att få veta mer om granskningen och vad de tittat på, säger Yvonne Thilander, direktör för socialkontoret.

Vad är det för sakkunniga personer?

– Kontoret har tillsatt den här arbetsgruppen efter kritiken från IVO. Det handlar om personer som har expertis inom området och det är människor som redan arbetar inom kontoret, säger Andreas Bohlin (S) till SVT Nyheter Öst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåring död i Norrköping

Mer i ämnet