Arbetslösa hamnar i Fas 3 i onödan

Publicerad

Trots att de långtidsarbetslösa ska vara prioriterade är det tusentals som inte har nån aktivitet alls. Många hamnar i Fas 3 utan att ha fått det stöd av Arbetsförmedlingen som de har rätt till.

Lagen är tydlig. De långtidsarbetslösa ska få allt tänkbart stöd. Man ska få arbetspraktik, arbetsträning och förstärkt arbetsträning. 
Alla möjligheter ska vara uttömda innan man hamnar i sysselsättningsfasen, det som tidigare hette Fas 3.
Men så fungerar det inte i praktiken.

– Människor hamnar i Fas 3 trots att de med rätt hjälp skulle kunna ha fått jobb, säger Anders Forslund, professor vid forskningsinstitutet IFAU.

”Ett misslyckande”

Var tredje personer som hamnar i sysselsättningsfasen har gått igenom Fas 1 och Fas 2 utan att få något av det stöd som de har rätt till. Varken praktik, arbetsmarknadsutbildning eller arbetsträning.
Det visar en studie från forskningsinstitutet IFAU.

– Och det betyder i sin tur att alltför många tenderar att hamna i Fas 3. Jag har svårt att se det som något annat än ett misslyckande, säger professor Anders Forslund.

Var tionde utan aktivitet

SVT bad Arbetsförmedlingen ta fram uppgifter på vad de arbetslösa i Fas 1 och Fas 2 gjorde den sista mars i år. Det visade sig att 6.723 personer inte hade någon aktivitet alls. Det är nästan var tionde person i den här gruppen.

Trots att det står i lagen att alla som finns i Fas 1 och Fas 2 ska ha en aktivitet som motsvarar 75 procent av tiden.

– Vi behöver ha en ökad aktivitetsnivå, säger Karin Leth som är produktionsdirektör på Arbetsförmedlingens huvudkontor.

Varför är den så låg då?

– Det är delvis en resursfråga. För det kräver mycket insatser från oss. Det tar ju tid, säger Karin Leth.

Hinner inte med

En förklaring är troligen att det blir ett glapp mellan två olika aktiviteter. Och det kan i sin tur bero på att varje arbetsförmedlare har väldigt många långtidsarbetslösa som de ska ordna aktiviteter för.
De hinner helt enkelt inte med.

– Man känner sig ofta väldigt otillräcklig. Jag skulle vilja ligga steget före och följa upp, men det blir mycket att ”släcka bränder”, säger Sara Dahlén som är arbetsförmedlare i Norrköping där hon jobbar med arbetssökande i Fas 1 och 2.

Ansvar för hundratals långtidsarbetslösa

SVT:s granskning har tidigare visat att många arbetsförmedlare har så många arbetssökande att de inte hinner med att stötta dem. 
Det här gäller även arbetsförmedlare som jobbar med långtidsarbetslösa – trots att de ska vara prioriterade och få mycket stöd och hjälp.

En datakörning i Arbetsförmedlingens system visar att det finns arbetsförmedlare som har ansvar för flera hundra långtidsarbetslösa. Enstaka handläggare har till och med hand om över 400 och 500 långtidsarbetslösa.

– En viktig förutsättning är att varje förmedlare har relativt få att ta hand om, annars hinner man inte göra det på ett bra sätt, säger professor Anders Forslund.

Han anser att det här är en förklaring till att arbetssökande faktiskt hamnar i Fas 3 i onödan.

– En del hamnar där säkert bara som en serie olyckliga omständigheter, det är personer som har haft otur tillräckligt många gånger i rad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet