Arbetslösa ”målvakter” åker med spritbussarna

Uppdaterad
Publicerad

15 bussbolag, vissa med flera bussar i flottan, kör i dag regelbunden trafik tre gånger i veckan till Tyskland bara för att transportera alkohol till Sverige. De flesta passagerarna är inhyrda så kallade målvakter som bara har till uppgift att föra in så mycket alkohol som det bara går.

– Det är företrädesvis arbetslösa bidragstagare som åker med på resorna. Vi har under utredningens gång så har polisen haft ett samarbete med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Skatteverket som gjort en genomlysning av de här personerna. Det har lett till att personer i flera fall blivit av med bidrag. Arbetsförmedlingen har bland annat upptäckt att passagerare på bussarna haft arbetsträningsbidrag, säger Eva Nemec-Nordh, vice chefsåklagare i Linköping.

Berusade chaufförer utan körkort

Och vid razzior mot bussarna har polisen upptäckt stora brister hos chaufförerna.

– Det brister väldigt mycket i kör och vilotider. Vi har träffat chaufförer som är fulla och utan körkort, så det här är ett jätteproblem, säger Joakim Stenman vid Östgötapolisen.

20 ton alkohol

I stora garage hos Linköpingspolisen står enorma mängder öl, sprit och vin omhändertaget. Alkohol som tagits i beslag vid de razzior som polisen gjort mot spritbussarna.

– Det är som ett systembolag här av den beslagtagna alkoholen och vi har pallvis med öl. Totalt sett har vi haft tjugo ton beslagtagen alkohol här som vi tagit vid våra raider mot smugglingsbussarna. Alkoholen hälls ut och förstörs med jämna mellanrum, säger Joakim Stenman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spritbussar

Mer i ämnet