Arbetslösa söker fortfarande fel jobb

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i våras har Arbetsförmedlingen släppt på regelverket som gjorde att arbetslösa tvingades söka jobb de inte kunde få. Men vissa upplever fortfarande att de måste söka fel jobb.

I vår rapportering om Arbetsförmedlingen så har vi tidigare träffat Ronnie Lundin på Gotland. Han har varit arbetslös i flera år och är en av de som, när det inte funnits jobb som passat honom, ändå känt sig tvungen att söka jobb bara för att ha något att skriva i aktivitetsrapporten, som infördes av Arbetsförmedlingen förra året.

Onödiga ansökningar

Fram till i våras så var arbetsförmedlare tvungna att ge de sökande ett antal förslag på jobb vid varje möte. I vissa fall tog förmedlaren då fram jobb som den sökande inte var kvalificerad för, men kände sig tvungen att söka ändå. Något som ledde till onödiga ansökningar.

Det här var något som den nye generaldirektören för Arbetsförmedlingen ändrade på efter att han tillträdde i mars.

Problemet finns kvar

Men problemet med irrelevanta ansökningar finns kvar, och precis som i Ronnies fall så är det kopplat till de aktivitetsrapporter som arbetslösa är tvungna att skicka in varje månad för att behålla sin a-kasseersättning.

– Det är ett galet system. Ingen är ju lycklig av det här, varken arbetsförmedlare, arbetsgivare eller arbetslösa, säger Ronnie Lundin.

Ska inte vara så

Ska det vara så att man ska söka jobb som man inte kan få?

– Nej, absolut inte. Man ska söka jobb som man har möjlighet att få. Är det så att man känner att man inte riktigt vet så tycker jag att han ska ta kontakt med sin förmedlare och göra klart vad det är som förväntas, säger Ingela Sundlöf, ansvarig aktivitetsrapporter vid Arbetsförmedlingen.

Dolda jobb

Men Ronnie Lundin tycker att resurserna som i dag läggs på kontroller istället borde läggas på att hitta de dolda jobb som aldrig läggs ut på Platsbanken. Och att aktivitetsrapporterna borde tas bort.

Hör mer i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet