Anna och Christer Melanders gård är utsett till Årets nötköttsföretag Foto: Miriam Åkerström

Årets nötköttsföretag finns på Gotland

Publicerad

– Det här är ett kvitto på att vi gjort något bra, säger Christer Melander till SVT Nyheter Öst. Han driver tillsammans med sin fru Anna jordbruk i Gerum.

Utnämningen Årets nötköttföretag gick till gården Kullands på Gotland. Där driver Christer och Anna Melander köttproduktion med 350 tjurar och 150 kalvar.

Det är LRF i samarbete med Sveriges nötköttsproducenter som utser Årets nötköttsföretag.

– Det här är en stor klapp på axeln från bransch och kolleger, säger Christer Melander till SVT.

Har valt att satsa ordentligt

Han tror att orsaken till att just de fått priset är att de under tio år har arbetat målmedvetet med att utveckla gården. Från början var det Christers föräldrar som drev gården som en mjölkgård med 25 djur. På frågan om det inte stundtals har varit nervöst att göra stora satsningar blir svaret tydligt:

– Satsar man inget så vinner man inget.

Har klarat svängningar på marknaden

En av konkurrenterna om utmärkelsen, Årets nötköttsföretag, var faktiskt kung Carl XVI Gustaf med Stenhammars godsförvaltning, men de som fick priset var alltså Melanders från Gotland.

I motiveringen till utmärkelsen står att ”företaget arbetar aktivt med uppföljning av produktionen och att anpassa sig efter svängningar i marknaden”.

Utmärkelsen delades ut igår vid LRF Kötts möte i Eskilstuna. Idag har Melanders bland annat gjort studiebesök på andra gårdar med köttproduktion innan de stiger på färjan tillbaka till Gotland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet