Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fröken Hed födde under söndagen Lojsta heds första föl, ett stoföl. Foto: Anna Ericsson

Se årets första föl på Lojsta hed

Publicerad

Årets första russföl har fötts på Lojsta hed på Gotland. Under söndagen födde Fröken Hed sitt tionde föl och nu under måndagen födde Sippan sitt fjortonde föl.

Totalt väntas drygt 35 föl i den viltlevande russflocken på södra Gotland, uppger Anna Ericsson, informationsansvarig Lojsta hed. Samtliga är efter hingsten Clip.

Den 29 maj släpps årets hingst ut i flocken och det är Matteus som ska spendera sommaren på Lojsta hed.

Numera finns bara en flock vilda hästar i Sverige, russflocken på Lojsta hed.

Se de två stofölen i klippet ovan.

Russen på Lojsta hed

Russet är vår enda inhemska ponnyras och har sedan urminnes tider funnits på Gotland. Det vittnar fynd om från stenåldern på boplatsen Vallhagar i Fröjel, inte långt från Lojsthaid (Lojsta hed).

Ännu i början av 1800-talet förekom russen allmänt över hela Gotland, då de fortfarande jagades eftersom de orsakade skador på åkrarna, en del fångades och exporterades bland annat till England, Belgien och Tyskland där de användes i kolgruvor eller framför mjölkkärror och dylikt.

Källa: Guteinfo.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.