Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige. Foto: Arla och SVT

Arla kan häva försäljningen av mejeriet – anser att kommunen begått avtalsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Arla anser att Boxholms kommun brutit mot det köpekontrakt som skrevs när företaget sålde mejeriet till kommunen. Arla överväger nu att både polisanmäla kommunen och att häva köpet i sin helhet. Det skriver Arla i ett brev de sände till kommunen 5 november.

Stötestenarna är att företaget menar att kommunen brutit mot köpekontraktet på två punkter: Det handlar för det första om inventarier på mejerifastigheten de menar inte ingår i köpet. För det andra om en paragraf i kontraktet som säger att varken kommunen eller en ny ägare av mejeriet får ”bedriva konkurrerande verksamhet” på fastigheten.

– Vi hävdar att kommunen brutit mot avtalet. Men vi har ännu inte polisanmält dem eller lämnat in några dokument för att häva köpet, säger Erik Bratthall, Arla Sveriges presschef.

Konkurrensverket

Att Konkurrensverket beslutat starta en förstudie för att se om paragrafen i köpekontraktet strider mot konkurrenslagstiftningen vill Bratthall inte kommentera idag.

– Vi vet ju inte om de ska granska detta ännu. Vi får se vad de säger.

Företaget inväntar nu ett svar på brevet från Boxholms kommun.

”Känner mig ganska lugn”

– Vi anser inte att det stämmer att vi skulle brutit mot avtalet. Jag känner mig ganska lugn. Vi kommer inte göra något mer än att svara på brevet från Arla, fastigheten har ju ny ägare. Sedan får vi reagera på vad Arla gör, säger kommundirektör Göran Lundström.

Kommunen anser att de gjort ett transportköp i och med att de sålt vidare mejeriet. Något som Arla i brevet menar saknar rättslig grund.

– Det kommer säkert hända saker under dagen, säger Erik Bratthall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Historien bakom Boxholms ost

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet