Artweek bjuder på konst och kultur för både stora och små Foto: Patrik Widegren

Art Week ska råda bot på uppdämpt behov av konst

Publicerad

För tredje året i rad arrangeras Gotland Art Week – en vecka där konsten och kulturen står i fokus.

På söndagen invigdes Gotland Art Week. Ett evenemang som nu kommit att bli en etablerad mötesplats för konst och kulturintresserade.

– Det här startade 2015 med en lite annorlunda utvecklingskurva än vad man brukar ha med ”nya” veckor. Vi startade kraftfullt och fick en enorm respons. Det visade sig vara ett uppdämpt behov på Gotland av just konst och kultur. Så vi försöker bibehålla den nivå som vi startade på, säger Nils Ingelmark, projektledare för Gotland Art Week.

”Även rörlig konst”

Under veckan bjuder man in till över 100 evenemang och utställningar som arrangeras av runt 70 konstnärer och kulturutövare.

– Många går efter ordet ”art week”, men vi ser det mer som en konst och kulturvecka. Det är ett väldigt brett spektrum på innehållet. Man tänker ofta på fasta föremål som glas, keramik och konst. Men det här innefattar även street-performance, musik, art-food. Det finns en mängd aspekter man kan plocka in i begreppet, säger Nils Ingelmark som tror att veckan betyder en hel del för ön.

– Hela Gotland blir lite som en biennal, man visar upp allt på en gång. Vi har också ett underliggande syfte att bygga på den gotländska besöksnäringen med en reseanledning till, säger Nils Ingelmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.