Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den svenska skolan uppskattas av de ukrainska eleverna i Åtvidaberg. I Klippet berättar de mer om den första tiden i Sverige. Foto: SVT

Artem, 16, går i skolan i Åtvidaberg: ”Jag vill inte tillbaka till Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har det gått ungefär sju månader sedan de första flyktingarna från Ukraina anlände till Sverige. På Centralskolan i Åtvidaberg träffar SVT Öst sju ukrainska elever från tre olika skolor i området för att höra om hur den första tiden i Sverige och den svenska skolan varit. Många av eleverna uppger att de gärna vill stanna kvar i Sverige, även om kriget upphör i Ukraina.

SVT Öst träffar eleverna i samma klassrum som vi besökte för ett halvår sedan. Mycket är sig likt, men det är även en hel del som har förändrats under sommaren. Många elever går inte längre kvar, antingen har man valt att flytta till en annan kommun eller så har man återvänt till Ukraina enligt Maria Gullquist, rektor på Centralskolan.

Hör mer om hur den första tiden i Sverige varit för eleverna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtvidaberg

Mer i ämnet