Fängelset ligger vackert vid Strömmen som flyter genom Norrköping. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Nu stängs Sveriges äldsta fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården har beslutat att lägga ner verksamheter på fem ställen i landet – däribland fängelset i Norrköping.

Kriminalvården meddelar idag att man lämnar fem verksamhetsställen i landet:

  • Anstalten Åby (Uppsala) med 57 platser i säkerhetsklass 3
  • Häktet Dragsgatan (Norrköping) med 52 ordinarie och 22 tillfälliga platser
  • Anstalten Kristiansstad C (Kristiansstad) med 44 platser i säkerhetsklass 2
  • Avdelningarna Båtshagen och Bosshagen (på anstalten Hinseberg, Lindesberg) med 16 respektive 6 platser i säkerhetsklass 3
  • Anstalten Håga (Södertälje) med 64 platser i säkerhetsklass 2

– Vi lämnar de här lokalerna, eftersom vi behöver färre platser, säger Nils Öberg, Kriminalvårdens generaldirektör.

Häktet Dragsgatan i Norrköping och Åby i Uppsala kommer att avvecklas redan i juni i år. Övriga anstalter den 30 september.

150 berörs

Sammanlagt arbetar cirka 150 personer på de fem verksamhetsställena. Kriminalvården uppger att man så långt som det är möjligt erbjuda de fast anställda plats på andra arbetsplatser inom Kriminalvården.

– Vi kommer att göra en plan för varje enskild medarbetare med målsättningen att så långt som möjligt erbjuda alla som vill att vara kvar inom Kriminalvården, säger Nils Öberg.

Även de intagna som berörs kommer att omplaceras ”med hänsyn till säkerhetsbehov och innehåll i verksamheten”, skriver Kriminalvården.

Sparar 120 miljoner

En tungt vägande orsak till nedläggningarna är att många av Kriminalvårdens lokaler är i stort behov av renovering. Dagens beslut rör flera hus som är mycket gamla. Genom att slippa renovera dessa sparar Kriminalvården stora pengar.

– Med det här beslutet kommer vi att skapa ett utrymme på ungefär 120 miljoner kronor per år som vi kan investera på andra ställen, säger Öberg till TT.

Pengarna ska bland annat gå till att renovera fängelset Kirseberg i Malmö.

Arbetsanstalt för kvinnor

Fängelset i Norrköping fungerar numera till hälften som ett ”lätt” häkte  (för fångar utan restriktioner) och till andra hälften som en vänteavdelning för häktade som fått dom och väntar på anstaltsplats.

Huvudbyggnad byggdes under 1790-talet och användes då som en arbetsanstalt för kvinnor – ett så kallat ”spinnhus” – som tvingades arbeta inom textilindustrin i Norrköping. Detta gör fängelset till Sveriges idag äldsta kriminalvårdsbyggnad som fortfarande är i bruk.

Tunga brottslingar

Flera tunga brottslingar har genom åren suttit på fängelset i Norrköping och flera av dem genomförde spektakulära rymningar.

  • 1976 rymde Clark Olofsson efter att en lastbil forcerat fängelsets grindar och portar.
  • 1979 rymde den livstidsdömde spionen Stig Bergling under en bevakad permission.
  • 1988 fritogs Maskeradligans ledare Mats Rimdahl. Samma år lyckades också våldsbrottslingen Ioan Ursut rymma efter att ha hotat sig ut med en pistolattrapp.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.