Den 30-åriga mannen står redan åtalad för de tre gängmorden i Norrköping. Foto: TT/Polisen.

Åtalad för gängmord i Norrköping – häktas för mordplaner i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-åriga man som sedan tidigare står åtalad för dubbelmordet utanför en nattklubb i centrala Norrköping 2019 och mordet vid handelsområdet Ingelsta 2020 häktas nu för förberedelse till mord av Helsingborgs tingsrätt.

Den 30-åriga mannen är hemmahörande i Norrköping och har, av åklagarna som åtalat honom, beskrivits som en ledargestalt och som den som planerat morden.

Nu häktas samma man misstänkt för att ha förberett ytterligare ett mord – med koppling till Skåne.

Gängmorden i Norrköping

– Vi har hållit förhör med honom. Han förnekar brott även i vår utredning, säger åklagare Per-Axel Rosén Beck till Nyhetsbyrån Siren.

Har kontakt med Norrköping

Åklagaren vill inte gå in närmare på misstankarna i ärendet, men berättar att förundersökningen inte startade med anledning av några uppgifter som upptäckts i mordutredningarna i Östergötland.

– Utredningen var redan inledd när vi etablerade kontakt med Norrköping, för det har vi naturligtvis gjort, säger han till nyhetsbyrån.

Encrochat del av utredning

Även i ärendet i Skåne förekommer bevisning från det krypterade chattverktyget Encrochat.

– Men exakt i vilket skede det kommit har in eller vilken betydelse det har vill jag inte kommentera i nuläget, säger Per-Axel Rosén-Beck.

Mannen är häktad i Norrköping sedan juli i fjol. Den nya häktningen i Helsingborg är en så kallad villkorlig häktning. Det innebär att om mannen släpps på fri fot i samband med processen i Norrköping ska han ändå tillbaka till häktet.

När åtal väcktes i Norrköpingsmorden kommenterade utredningsledare målet såhär:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet