Foto: SVT

Kolmårdens zoolog hörd i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Idag fortsatte rättegången om vargolyckan på Kolmårdens djurpark. För över fyra år sen dödades en kvinnlig djurskötare av vargar, när hon befann sig ensam i hägnet. Idag var det den åtalade dåvarande zoologiske chefen som hördes i rätten.

Rättegången beräknas pågå i minst 18 dagar. Den förre zoologiske chefen som står åtalad misstänkt för arbetsmiljöbrott, vållande till annans död grovt brott, fick idag ge sin bild av händelsen.

– Jag vill inleda kort med att säga att jag kan inte ens föreställa mig vad det innebär att förlora en dotter, en syster eller en flickvän, sa Mats Höggren, dåvarande zoologisk chef, under rättegången.

Vargattack i Kolmården

Ensam och utan larm

Det har nu gått mer än fyra år sen en 30-årig djurskötare dödades när hon befann sig ensam och utan larm i hägnet med åtta vuxna varghanar.

Socialiserade vargar hur farliga är de för människor?

– 2012 uppfattades de inte som farliga alls, idag får man väl måhända omvärdera den bilden. Men det får vi se om den här rättegången kan hjälpa till med på något sätt, säger Johan Eriksson, försvarsadvokat.

Lista över farliga djur

Varg fanns inte heller med på Kolmårdens djurparks lista över farliga djur. Kammaråklagaren ställde under rättegången frågor om vad som krävs för att ett djur ska hamna på listan över farliga djur.

– Det krävs att djuret i fråga vid en rymning ska, att vi bedömde det som att det fanns en övervägande risk att den djurarten kunde skada människor, svarade Mats Höggren, dåvarande zoologisk chef, under rättegången.

Kritik från vargexperter

Något som berördes kort under dagens förhandling var den kritik som vargexperter riktat gällande djurparkens hanteringsmetod av de socialiserade vargarna, som gått ut på att dominera flocken.

– Det är ju många förståsigpåare och forskare som uttalar sig i efterhand när man väl vet vad som har hänt. Men 2012 gjorde man ju en helt annan bedömning och då var det inte aktuellt med några andra modeller, säger Johan Eriksson, försvarsadvokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet