Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Åtalades för mordförsök i Visby – frias

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig kvinna frikänns för försök till mord. En 25-årig man döms för grov misshandel och ytterligare tre brott. Mordförsöket skedde 29 maj i år i Visby. En ung man stacks då med vasst föremål i magen och fick enligt läkare livshotande skador.

Enligt åtalet ska duon försökt pressa målsägaren på pengar och därefter huggit honom ”med en kniv eller annat eggvasst föremål”. Åklagaren åtalade dem för försökt till mord alternativt grov misshandel. Tingsrätten valde dock att frikänna kvinnan och döma mannen för grov misshandel.

Båda har förnekat gärningarna. Den målsägande ska, enligt utredningen, ha flytt från den park nära domkyrkan där han stacks i magen till ett ungdomsboende. Han fördes till Visby lasarett där han opererades akut.

Gotland

Döms på flera punkter

De åtalade har hävdat att de handlat i nödvärn. Men tingsrätten finner inte deras berättelser helt trovärdiga. Även målsägandens berättelse menar de bör ”bedömas med försiktighet”.

25-åringen döms också för ofredande, bedrägeri och försök till bedrägeri. Påföljden fastställdes till tre och ett halvt års fängelse. Han ska också betala 80 000 kronor i skadestånd till offret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet