Christer Ekelund, kommunikationschef Arriva. Foto: Östgötatrafiken och Arriva

Återupptagna biljettkontroller på Östgötapendeln skapar oro

Publicerad

Sedan måndag 30 mars kontrolleras åter biljetterna på Östgötapendeln. På grund av coronapandemin hade ett skyddsombud lagt ett stopp som varade i 14 dagar. Företaget Arriva, som ansvarar för personalen på tågen, bad Arbetsmiljöverket häva stoppet, vilket också skedde.

En anonym tipsare som ringde SVT Nyheter Öst på tisdagseftermiddagen uppgav att biljettkontrollanten ”såg skärrad ut”, och att när denne måste gå nära passagerarna för kontroll upplevde även vissa av dem ett obehag.

– Det var ett tillfälligt avsteg från rutinerna att inte genomföra kontroller. Men, vi äger tågen, det är Arriva som sköter det praktiska. Du får vända dig till dem, svarar Mattias Näsström, trafikoperativ chef hos Östgötatrafiken.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Han tillägger också att det inte gått ut några direktiv om att inte genomföra kontroller.

”Individuell riskbedöming”

Arrivas kommunikationschef, Christer Ekelund, säger så här:

– Vi bad Arbetsmiljöverket häva stoppet. De ville då att vi gjorde en individuell riskbedömning och när detta var gjort hävdes stoppet.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående handtvätt eller spritning av händerna. Sedan får kontrollanten göra en individuell bedömning gällande avstånd till passageraren.

”Säkerhet och trygghet”

Ekelund menar också att företaget har full respekt för den oro som kan uppstå.

– Men jag känner inte till någon generell oro bland personalen. Deras synlighet bidrar till säkerhet och trygghet i kollektivtrafiken. Och den måste fungera.

Finns det tecken på att folk passat på att ”planka”?

– Nej, jag har inga indikationer på att folk åkt gratis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet