Kristin Pallman med sin hund Molly ”Hon betyder otroligt mycket. Då jag inte har fått några egna barn och cancern har gjort att jag inte kommer att få egna barn så har hon blivit mitt barn.” Foto: privat

Kristin Pallman: ”Tiden att få fortsätta leva är det viktigaste”

Publicerad

För fyra år sedan upptäckte Kristin Pallman en knöl i bröstet. Som 35-årig singel, mitt i karriären, kastades hennes liv helt omkull.

– Mitt liv hade precis börjat och jag kände att jag inte var klar med livet. Jag var fast beslutsam om att det här ska går bra, jag ska klara det här, säger Kristin Pallman.

Hon går på täta återbesök, tar tabletter varje dag, en gång i månaden får hon en spruta i magen som stänger av äggstockarna samt östrogenproduktionen i kroppen.  Var tredje månad är det röntgen och hon får skelettstärkande dropp.

Väntan och tid är svårt att hantera när man lever med allvarlig sjukdom, berättar Kristin.

”I början levde jag i tremånaderscykler”

– I början levde jag i tremånaderscykler. Jag kunde inte planera, vågade inte planera mer än tre månader i taget. Jag visste inte hur livet skulle se ut, säger Kristin Pallman.

Hon beskriver situationen att leva i perioder som otroligt tuff.

– Det skapar oro, stress och sömnlösa nätter. När man gör röntgen så pass ofta som jag gör skapas en väldigt försämrad livskvalité, säger hon.

Hör henne berätta i klippet ovan.

Under pandemin har operationer skjutits fram, screening har satts på paus och väntetiderna inom övrig vård har ökat. Men cancervården har man inom Region Östergötland hittills kunnat prioritera och enligt vårddirektör Jessica Frisk ligger den vården inom ”rimliga tider”.

Bröstcancerföreningen oroas över framtida påverkan

Under våren och försommaren pausades screeningverksamheten i Östergötland en period och enligt ordföranden i Bröstcancerföreningen Moa-Lina i Östergötland har antalet nyupptäckta bröstcancerfall minskat med nästan 20 procent under 2020, jämfört med 2019.

– Oron finns ju att det kommer uppdagas fler fall i år och att det även har gått så pass mycket längre att även aggressivare behandling behöver sättas in och att det kan påverka väntetiderna, som kan öka framåt, säger Kristin Pallman.

Kristin Pallmans drivkraft är stark hon har nu lärt sig att planera för framtiden.

– Det handlar om att försöka tänka rätt. Du kan välja att låta tankarna ta över, att du fokuserar på dina värmesvallningar, din värk i kroppen, dina kramper. Eller så väljer du att försöka se det positiva med dagen, det är blå himmel, det är snö, välja det positiva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.