Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör de berätta om butiken i Askeby som fransk TV nyligen besökte Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

23-årig Linköpingsbo världsledande med självbetjäningsbutiker

Uppdaterad
Publicerad

Edvin Johansson ställer upp mataffärer över hela landet. Ofta i små samhällen där butiken länge varit nedlagd. Han är redan störst på den svenska marknaden men räknar med att växa från 15 till 200 butiker inom några år.

Allt började med att Edvin Johansson åkte runt och sålde ägg hemma i Ekängen norr om Linköping. Han kom fram till att en mataffär i stadsdelen nog skulle kunna bära sig om man bara slapp personalkostnaderna. Så 19 år gammal byggde han en bod som stod färdig 2018 och som kan klassas som Sveriges första riktiga självbetjäningsbutik. Äggen säljs i butiken och lokala produkter är ett viktigt inslag i hans butikskedja.

– Det är ju svårt för små producenter att få in sina varor i större butikskedjor och svårt också för kunderna att hitta sådana varor.

Idén sprider sig

Konceptet blev en succé och sedan 2018 har han byggt butiker på 15 andra platser i landet. Om några år räknar han med att ha 200 stycken. Han säger att det finns en annan svensk kedja med självbetjäningsbutiker, men att hans är störst, iallafall om man räknar butiksyta och kanske också störst i världen eftersom Sverige ligger långt framme med tekniken.

I inslaget ovan berättar han om när fransk TV kom för att göra ett reportage om butiken i Askeby utanför Linköping.

Studenter också bra målgrupp

I Ekängen bygger han nu en större butik som ska ersätta den gamla. Där kommer han att ha personal, men inte för att sitta i kassan utan för att hålla snyggt i butiken och fylla på med varor. I Linköping har han en affär i Vallastaden, som sköts av hans mamma, dessutom byggs det butiker i stadsdelen Ebbepark och nya studentområdet Colonia.

– Studenter har generellt sett lite andra dygnsrytmer, så då passar det med butiker som har öppet fram till midnatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet