Foto: Privat / Måns Båth SVT

Även Esmeraldas mamma överklagar tingsrättens fängelsedom

Uppdaterad
Publicerad

Även mamman i det uppmärksammade fallet med treåriga Esmeralda som dog i sitt hem överklagar den fängelsedom som Norrköpings tingsrätt dömde henne till.

Mamman dömdes till ett år och nio månader för grovt vållande till annans död och narkotikabrott och har nu bytt försvarsadvokat från Per Oehme till Emelie Righammar.

Advokat Emelie Righammar. Foto: Atlas advokater

Mamman vill frikännas från alla åtalspunkter samt skadeståndsskyldigheten till Esmeraldas bröder. Advokat Righammar skriver i överklagandet att mamman ”yrkar, under alla förhållanden, att hovrätten bestämmer påföljden till en icke frihetsberövande påföljd alternativt sätter ner fängelsestraffets längd”.

– Vi har överklagat ”blankt”, som man säger. Vi har också begärt ytterligare tid så att jag kan sätta mig in i ärendet och utveckla överklagandet, säger Emelie Righammar till SVT.

Alla parter har överklagat

Esmeraldas bröders juridiska ombud Mikaela Åstrand har också överklagat domen. Hon vill att hovrätten ska bifalla det yrkande om skadestånd för sveda och värk på 60 000 kronor till bröderna vardera som det framställdes i tingsrätten.
Tingsrätten ansåg att 30 000 kronor var rätt nivå på skadeståndet till bröderna.

Åklagare Anna Lander har överklagat domen och vill att hovrätten ska döma mamman till ett långt fängelsestraff och skyldig för mord i första hand, och i andra hand vållande till annans död och synnerligen grov misshandel.
Åklagaren vill också att kvinnan ska dömas för brott mot griftefriden då flickan hölls kvar i hemmet efter hennes död.

Se mer om fallet i videon här nedanför:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagaren och försvarsadvokaten har olika tolkningar av vad som inträffade när Esmeralda dog den 28 januari och fram till att hon hittades av polisen den 30 januari. Foto: Privat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåring död i Norrköping

Mer i ämnet