– Vi vet att det finns många som verkligen inte vill leva det här livet, säger polisen Benjamin Prom Foto: Martina Holmberg/TT och SVT

Avhopparverksamhet för kriminella igång i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i maj kan den som vill lämna sitt kriminella liv få stöd i Norrköping. Grannstaden Linköping har haft en liknande verksamhet sedan 2011.

Tänk dig att du har en familj. Familjen vill att du ska hjälpa till med olika saker. Men det är inte riktigt en vanlig familj eftersom de vill ha hjälp med att sälja droger, göra inbrott och hota folk för att få pengar. Så kan det vara att leva ett kriminellt liv.

– Vi vet att det finns många personer, som verkligen inte vill leva det här livet, säger Benjamin Prom, polis i Norrköping.

Norrköping

Flera myndigheter samarbetar

I Norrköping startade man i maj ett arbete för att erbjuda hjälp om man vill lämna sitt kriminella liv. Det kallas för sociala insatsgruppen och där ingår bland annat socialtjänsten, polisen, kommunens boendestöd och arbetsförmedlingen. Tanken är att den som vill lämna det kriminella livet ska få snabb hjälp. Ett villkor för att få vara med är dock att man skriver på en samtyckesblankett. Där säger man ok till att olika myndigheter får dela information med varandra.

När sekretessmurarna rivits kan de olika myndigheterna snabbare hitta vad personen ifråga behöver hjälp med. Att det går snabbt är viktigt.

– De kanske är vana att ha pengar och boende, ja snabba cash, säger Tomas Flygare, som arbetar med grannstaden Linköpings sociala insatsgrupp.

Linköping har hållit på längre

Norrköping har haft avhopparverksamhet tidigare, men av olika anledningar lades den ner. Från maj 2018 finns den alltså igen.

Grannstaden Linköping har hållit på kontinuerligt sedan 2011. Sociala insatsgruppen i Linköping har arbetat med totalt 110 personer genom åren och 42 av dem har det gått bra för. Även om det ses som en lyckad insats i Linköping så är det egentligen ett arbete utan slut.

– Vi har ett bra verktyg, sedan finns det en massa utmaningar kvar, säger områdespolisen Jessica Ljung. Det här handlar inte om en mirakelmetod för de individer som ingår i sociala insatsgruppen har stora utmaningar. Men jag är övertygad om att det ger effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet