Foto: TT

Bantningshjälp för överviktiga fans

Uppdaterad
Publicerad

IFK Norrköping och Linköpings Hockey Club satsar på att hjälpa sina supportrar att också hålla formen.

Elitklubbarna i Östergötland och Region Östergötland går nu samman i ett projekt för att hjälpa överviktiga supportrar att gå ner i vikt.

”Tänker inte på sig själva”

– Många supportrar är engagerade i idrott men tänker inte på att ta hand om sig själva genom att röra på sig och äta rätt. Det här projektet hoppas vi ska bli ett sätt att nå den här gruppen bokstavligen på deras egen arena, berättar Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Christoffer Bernsköld (S) i ett pressmeddelande.

”Viktiga supportrar i träning”

Projektet kallas ”ViSiT” – Viktiga supportrar i träning – och är ett samarbete mellan elitklubbarna Linköpings Hockey Club och IFK Norrköping, Östergötlands idrottsförbund, Linköpings universitet, Region Östergötland och Regionalt cancercentrum sydost.

BMI över 28 erbjuds

Under hösten 2015 och våren 2016 kommer totalt 60 personer, i åldersgruppen 35-65 år med ett BMI på över 28, erbjudas att ingå i ett pilotprojekt med målet att gå ner i vikt och förbättra sina levnadsvanor. Deltagarna är supportrar till Linköpings Hockey Club och IFK Norrköping.

Tränas i 12 veckor

Deltagarna kommer att träffas en gång i veckan under 12 veckor. Teori varvas med gruppdiskussioner och lättare träning. De teoretiska passen inkluderar kunskap om mat och matvanor, träning, motivation och strategier för att undvika avhopp och återfall i gamla vanor. Målet är att hitta en så bra svensk modell för konceptet som möjligt, som sedan kan spridas vidare till fler föreningar i landet.

Gick ner 5 kilo

Projektet är inspirerat av en modell från Skottland. Där gick deltagarna ner ungefär fem kilo på 12 veckor.

– Dessutom genomfördes programmet av ungefär 90 procent av deltagarna, vilket i sig är ett intressant resultat, säger Matti Leijon, verksamhetsutvecklare på Regionalt Cancercentrum och initiativtagare till projektet.

Omskrivna resultat

Konceptet har utvärderats vetenskapligt och resultaten är omskrivna i den välrenommerade tidskriften Lancet och förordas som ”best practice” av Canadas Public Health Agency.

I Skottland har projektet fått spridning till samtliga elitklubbar och över 3000 skotska män har numera deltagit sedan starten 2010. Med stöd av UEFA sprider sig nu konceptet bland Europas toppklubbar och inkluderar idag Arsenal, Manchester City, Everton, Benfica, FC Porto samt klubbar i Holland och Norge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer