Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl / TT

Bara tre företag kvar inom ”Eget val” i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

”Eget val” inom hemtjänsten infördes i februari 2018 i Norrköping. Efter att företaget Genuin omsorg både fått sitt avtal uppsagt, samt blivit polisanmält av kommunen, återstår endast tre utförare att välja mellan.

Enligt kommunens vård- och omsorgsdirektör, Magnus Johansson, finns idag 2 400 personer som har hemtjänst i Norrköpings kommun. Av dem har 226, alltså knappt tio procent, valt en privat vårdutförare.

– Intresset är tyvärr ganska lågt.

Du säger tyvärr – varför?

– Ambitionen var givetvis att detta skulle få en större omfattning. Men det är en politisk ambition. Jag är bara satt att skapa förutsättningarna. Vi försöker inte påverka vårdtagarna att välja det ena eller andra.

Hur känns det att det gått så långt som till polisanmälan av Genuin omsorg?

– Enormt tråkigt. Det var ingens ambition att det skulle landa i det här.

Från början anmälde 15 företag intresse att delta i ”Eget val”.  Efter en rensning av kommunen återstod sju. Efter bland annat en konkurs och de senaste dagarnas utveckling återstår bara tre privata utförare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet