Foto: Gorm Kallestad TT

Många barn saknar sina mor- och farföräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Rädda Barnen har genomfört en undersökning, där 500 barn i åldern 9 till 14 år fått svara på frågor om hur de påverkats av pandemin. De allra flesta barnen tycker att det sämsta med corona är att de inte får träffa mor- och farföräldrar och de längtar till att få träffa dem igen.

Undersökningen visar att en stor majoritet av barnen, 72 procent säger att livet är annorlunda, framförallt yngre barn tycker att livet inte är sig likt.

Barn tillbringar mer tid hemma, de träffar sina kompisar mindre och har inställda fritidsaktiviteter. 51 procent tycker att det är jobbigt och 25 procent uppger att de känner sig oroliga.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

62 procent tycker att det jobbigaste med corona är att de inte får träffa sina mor- och farföräldrar och de ser fram emot att träffa sin släkt.

Rädda barnens undersökning visar också att det finns ett behov av att vuxna lyssnar mer på barnen.

Fem tips på hur du kan prata med ditt barn om corona:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet