Foto: SVT

Barn utsatta för farliga kemikalier

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett osynligt hot mot vår hälsa som vi möter varje dag. Det handlar om alla de farliga kemikalier som finns i produkterna omkring oss. Och särskilt utsatta är barnen.

Det är en av anledningarna till att Ethel Forsberg, tidigare generaldirektör för Kemikalieinspektionen, skrivit en bok som snart ges ut.

Hon har jobbat med boken i fem år och vilken dag som helst nu ska 4.000 exemplar av ”Makt, plast, gift & våra barn” komma från tryckeriet.

– Den är ganska liten, du ska kunna ha den i handväskan eller barnvagnen när du är ute i butikerna, säger Ethel Forsberg.

Finns i vardagen

Varje dag utsätts vi för olika kemikalier i vår vardag, vissa ofarliga, men andra inte. De finns där utan att vi tänker på dem.

– Till exempel alla textilier innehåller många farliga kemikalier, om de inte är miljömärkta eller hanterade på ett särskilt sätt. Så redan när vi kliver upp på morgonen så har vi haft en exponering under natten, säger Ethel Forsberg.

Hon är idag direktör för samhällsbyggnadsförvaltningen inom Region Gotland. Men det var under åren som generaldirektör för Kemikalieinspektionen som hon verkligen fick kunskap om alla de tusentals kemikalier som finns runt omkring oss.

Tidigt intresse

Men intresset för gifterna, eller kanske rädslan, fick hon långt tidigare under uppväxten på gården i Skåne.

– Jag kommer ihåg när en bonde i grannbyn av misstag fick sin gård nedsprutad under en flygbesprutning på 60-talet. Han blev sjuk, hans fru blev sjuk, grisbesättningen fick avlivas. Han kunde inte fortsätta, berättar Ethel.

Barnen mest utsatta

Kemikalierna finns där, men att göra en koppling till vår hälsa är inte så lätt. Var kommer cancern ifrån, eller det dåliga humöret, varför har vissa svårt att få barn? Ja, det här är några kända effekter av de farliga kemikalierna.

Några som är försökskaniner utan att veta om det är våra barn. De är särskilt utsatta för gifterna runt omkring oss.

– De äter, dricker och andas in så mycket mer per kilo kroppsvikt än vad vi vuxna gör. De stoppar mycket i munnen som de biter och suger på. De är också känsligare eftersom deras hormonsystem är under uppbyggnad, säger Ethel.

Naivitet

Kemikalierna finns, som i mycket annat, också i leksaker. På många förskolor köper man in leksaker till barnen, ofta utan att tänka på vad de innehåller.

– Jag tror man är ganska naiv, man tror att det inte görs leksaker med gift i men allt bly och sådant som finns i vissa leksaker, det tror man inte finns, säger förskolläraren Susanne Hedström.

Kasta det gamla

– När det gäller leksaker är mina råd att kasta alla gamla plastleksaker. Ju nyare plastleksaker du köper, desto bättre, säger Ethel Forsberg och berättar att EU skärpt regelverket kring kemikalier i leksaker på senare år.

Men förskolläraren Susanne Hedström efterlyser mer information om till exempel leksaker.

– Absolut, för det är mycket man måste ta hänsyn till när man köper leksaker till en förskola. Det ska vara tysta leksaker, leksaker med vissa färger, leksaker som låter för vissa barn. Det är så mycket man ska tänka på innan man köper, säger hon.

Vill ha innehållsförteckning

Ethel Forsbergs bok kan fungera som ett stöd eller handbok för de som vill veta mer om vilka material som är okej. Men hennes recept för att komma åt problemet i stort, är att tvinga fram en innehållsförteckning på produkterna över vilka kemikalier de innehåller.

– Eftersom vi nu har den här marinaden av farliga kemikaler, så måste vi veta hur man ska skydda våra barn. Då behöver jag lite hjälpmedel, och det vore fantastiskt fint om jag som konsument hade rätt att veta vad de produkter jag köper innehåller, säger Ethel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.