Barntiggeri nytt fenomen i Sverige

Publicerad

En ny form av tiggeri har sett dagens ljus i Sverige. I veckan har polisen fått mängder av tips om barn som tigger på gatan i Norrköping, Åby och Finspång.

För första gången i Sverige har polis och sociala myndigheter fått in mängder av anmälningar om barn som tigger. Och än så länge tycks fenomenet vara begränsat till centrala Norrköping, Åby och Finspång.

– Tiggande barn i Sverige 2014 är ju inget annat än en socialkatastrof. De här barnen ska ju vistas i truygga förhållanden och gå i skolan, säger Thomas Agnevik, presstalesman polisen Östergötland.

Två omhändertogs

Igår tog polisen hand om en 15-årig pojke som var i mycket dåligt fysiskt skick. Och i förra veckan omhändertogs en 11-åring två gånger samma dag. Vid båda tillfällen tog sociala myndigheter kontakt med föräldrarna och hotade till slut med att tvångsomhänderta 11-åringen.

– Nästa dag var de mig veterligen inte kvar i Norrköping, säger Roger Källs (S) ordf socialnämnden.

– Flera fall när vi har träffat på småbarn så har vuxna kommit till platsen när de sett att vi pratat med deras barn, så det finns oftast vuxna i närheten, säger Thomas Agnevik.

Myndigheterna handfallna

Det handlar om barn i åldrarna 8 till 15 år, som tiggt genom att knacka dörr eller gå runt med pappmuggar. De lever under svåra förhållanden, samtidigt som sociala myndigheter till viss del står handfallna över ett problem som inte varit aktuellt i Sverige på kanske 100 år eller mer.

– Vi försöker söka upp deras föräldrar och förklara att det här inte är acceptabelt och att vi kan tvingas omhänderta dem, säger Roger Källs (S).

Oacceptabelt i Sverige

Någon brottslighet i samband med tiggeri har polisen inte kunnat se och den anmälan som gjorts i Norrköping om barn som säljer sex har lagts ner. Samtidigt ses tiggande barn som något oaccepabelt i Sverige och inom kort ska kommun, polis och kyrksa samlas för att försöka hitta lösningar på problemet.

– Det är klart att det är en bild som vi inte är vana att se och inte vill se i välfärdens Sverige men vad ska vi göra, säger Roger Källs (S).

– Det här kan vara en ny utveckling av det vanliga tiggeriet att man ta med sig barn och använder dem, säger Thomas Agnevik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer