Yaser Heiba till vänster och Mosab Elfituri till höger är glada att de fick vara med i integrationsprojektet Min sommar – Mitt liv som leddes av Charbel Gabro. Foto: SVT

Integrationsprojekt: ”Bästa sommaren i mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan avslutades integrationsprojektet ”Min sommar – Mitt liv” där tio killar från Norrköping och tio killar från Linköping från särskilt utsatta områden, fått delta i olika aktiviteter. Projektet avslutades med ett besök på Stockholms slott.

Bakom integrationsprojektet står Stadsmissionen och Samtalsringen, och det startade i början på sommaren. Tio killar från Norrköping och tio killar från Linköping från särskilt utsatta områden har fått möjlighet att träffas ett par dagar under veckan för att testa olika aktivteter och gå på föreläsningar för att lättare komma in i samhället och få en inblick i det som projektledaren Charbel Gabro kallar typiskt svenskt.

– Vi har spelat långgolf och varit ute i naturen något som många av de här grabbarna vanligen inte kommer i närheten av. Sedan avslutade vi projektet med ett besök på Stockholms slott, något av det mest svenska som finns, säger han.

”Våga vara sig själv”

Yaser Heiba och Mosab Elfituri är två av deltagarna och de är mycket nöjda när SVT Nyheter Öst träffar dem.

– Det här är den bästa sommaren i mitt liv, säger båda.

Utöver de olika fysiska aktiviteterna som golf, paintball, fotboll och att åka båt, har killarna haft föreläsningar som gått ut på att lära känna sig själva och vara öppna för andra.

– Man ska inte ha fördomar mot andra och man ska våga göra saker och våga säga ja, säger Yaser Heiba.

– Man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad, säger Mosab Elfituri.

Ser fram emot skolan i höst

Sommarens projekt har också fått killarna att se på skolan på ett annat sätt än tidigare. Plötsligt har den blivit viktig.

– Jag ska satsa på skolan och skaffa mig en bra utbildning, säger Yaser Heiba.

Mosab Elfituri nickar och säger att skolan är viktig.

– Men helst vill jag bli fotbollsproffs, säger han.

Se och hör mer i videoklippen ovanför och det under.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.