Foto: TT

Båttrafik till Kolmården kan bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Ta båten från Norrköping till Kolmårdens djurpark? Inom tre till fem år hoppas VD Niclas Palmqvist att Bråviken ska kunna bli ett lika naturligt vägalternativ till djurparken som vägarna.

– Med tanke på hur trycket ser ut just nu så skulle det absolut kunna underlätta för resenärer, säger Niclas Palmqvist.

Under Kolmårdens högsäsong har det uppstått långa bilköer till och från djurparken. Det vill Trafikverket, Norrköpings kommun, Östgötatrafiken och Kolmårdens djurpark ändra på. 

– Det har dykt upp en del idéer som vi jobbar med just nu. En båtlinje känns väldigt spännande och skulle säkert bli ett attraktivt alternativ för våra årskortsinnehavare, säger Niclas Palmqvist.

– Det har tidigare gått båtturer till Vidmarkshotellets brygga. Så det skulle kunna vara en idé. Vi har en del kontakter i Stockholm med erfarenhet av att driva båttrafik.

”Ett av flera alternativ som vi tittar på”

Tätorterna längs med Strandvägen ingår just nu i en åtgärdsvalsstudie. Där utreds hur framkomligheten skulle kunna förbättras.

– Det här är ett av flera alternativ som vi tittar på, säger Johan Mases, processansvarig för översiktsplanering.

– Vi för dialog och kommer presentera förslag på åtgärder i början av februari, bekräftar Tina Melin på Trafikverket.

”Båten måste självklart vara miljövänlig”

Båtlinjen hoppas kunna bli en lika häftig som miljövänlig upplevelse. 

– Kan vi lätta på trycket på bilvägarna är det bra, men båten måste självklart vara miljövänlig, säger Niclas Palmqvist.

Beslutet kan dröja flera år. Innan ett beslut kan fattas kommer myndigheter och allmänheten lämna sina synpunkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.