Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arkivbild från den stora branden utanför Tjällmo i norra Östergötland Foto: Jeppe Gustafsson

Bättre beredskap för skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad
Jämfört med för några år sedan har beredskapen för att bekämpa skogsbränder blivit mycket bättre. Framför allt är det staten som har bidragit med resurser.

– Det är jätteskillnad jämfört med för tre-fyra år sedan, säger Ulf Lago på Räddningstjänsten Östra Götaland.

Framför allt finns det mycket mer utrustning för skogsbränder placerade i olika depåer runtom i landet. När en räddningstjänst behöver förstärkning kan man beställa utrustning från depåerna.

Dessutom har samarbetet mellan räddningstjänster, såväl inom ett län som mellan olika län, ökat. 2018 startade ett samarbete kallat Region sydöstra Sverige, vilket omfattar Kalmar, Kronobergs, Blekinge, Jönköpings och Östergötlands län. Samarbetet gäller såväl lån av personal och utrustning som ledningssamarbete.

Förutom detta finns helikoptrar som flyttas runt i landet beroende på var brandrisken är som störst. Från och med i år finns också brandbekämpningsplan, som baseras på Skavsta flygplats utanför Nyköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer