Foto: SVT

Bättre varningar med fler mätstationer

Publicerad

Sedan Sjöfartsverket och SMHI valde att samarbeta så kan man göra mer exakta prognoser för förändringar i havsnivån.

När havsnivån snabbt ändras kan det ställa till problem för såväl sjöfart som strandnära områden.

Ett exempel på detta är vad som kallas sjösprång. Sjösprång är ett fenomen som gör att havsnivån snabbt höjs och sedan sjunker. Det kan handla om att havsytan höjs med någon meter på en tid mellan fem och 60 minuter. I Visby steg vattenståndet med 44 centimeter på bara sju minuter efter Stormen Knud i september 2018.

– För oss är det ju förstås jättebra att ha en bättre täckning med mätstationer på flera platser längs Sveriges kust, säger Sofie Schöld, vakthavande oceanograf på SMHI.

Tidigare har Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, och Sjöfartsverket mätt havsnivån var och en på sitt håll. 2017 startade ett samarbete för att dela med sig av information och på det sättet få mer och exaktare data.

Mätstationer uppgraderas

Mätstationerna uppgraderas också så att alla ska kunna ge information så ofta som varje minut. Tidigare har mätningarna inte varit fullt så högupplösta i tid vid alla stationer. Vattenståndets nivå har registrerats mellan en gång i timmen och en gång i minuten.

Tydligare bild av vad som sker

Med data från fler stationer får forskare på både Sjöfartsverket och SMHI en tydligare bild av exempelvis sjösprång. Just sjösprång är i och för sig svåra att förutse men när det gäller andra typer av nivåändringar kan SMHI nu göra mer exakta prognoser tack vare samarbetet om mätstationer. Mätdata man får är inte bara bra för forskning utan är verkligen användbara och ju mer desto bättre.

Ger bättre möjligheter att varna

– Det innebär ju att när vi utfärdar en varning för till exempel ett mycket lågt vattenstånd, eller ett mycket högt vattenstånd så kan samhället förbereda sig, berättar Sofie Schöld.

Sjösprång uppstår när en kallfront eller ett åskväder rör sig med en viss hastighet över havet. När lufttrycket ändras av fronten och kallfrontens hastighet ligger nära den hastighet som vågorna just då har så samverkar krafterna och resultat kan bli en höjning av vattennivån. Det krävs också att havsdjupet är jämnt, att djupet ligger runt några tiotal meter och att bottenprofilen är jämn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.