Malin Larsson, ekolog på Norrköpings kommun tycker att det är roligt med bävrar i stan. Se den närgånga bävern i Motala ström i klippet. Foto: TT & Privat

Stadsbävrar i centrala Norrköping: ”Fantastiskt”

Publicerad

Bävrar kan ses simma i och promenera kring Motala ström i centrala Norrköping. Enligt ekologen Malin Larsson är de varken farliga eller ovälkomna.

Malin Larsson arbetar som ekolog på Norrköping kommun och enligt henne är det svårt att veta varför bävrarna har letat sig in i stan.

– Ja det är lite svårt att svara på, en art hittar på det den hittar på. Bävrarna har klarat sig bättre och bättre de senaste åren och kan dyka upp i de flesta vattendrag, säger hon.

Naturligt skygga

Om bävrarna skulle få för sig att bygga dammar i strömmen skulle problem kunna uppstå men enligt Malin Larsson är risken för att det skulle ske liten. Att bävern i klippet ovan är så närgången är däremot ovanligt eftersom bävrar är naturligt skygga djur.

– Deras instinkt är att undvika människor, men precis som husdjur eller vilda fåglar så vänjer sig bävrarna vid oss och inser att vi är helt okej. Men vilda djur som inte är rovdjur kommer alltid försöka fly om de känner sig trängda så man behöver inte vara orolig.

Vässar tänderna

För att bäverns tänder inte ska bli för långa måste den gnaga på träd. För att förhindra skador på träden sätter kommunen nät runt stammarna på utsatta träden i stadskärnan. Enligt Malin Larsson innebär det däremot inte att bävrarna som bor i strömmen riskerar att få för långa tänder.

– Bävrarna lever på väldigt stora ytor. Att vi skyddar våra stadsträd påverkar inte dem, det finns träd att gnaga på i ytterområdena, säger hon.

Vad tycker du själv om att bävrarna har letat sig in i stan?

Jag tycker det är fantastiskt, jag är mest avundsjuk på att jag inte fått se dem själv!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.