Foto: Scanpix

Bedrägerierna ökar lavinartat i Östergötland

Publicerad

Nu samlar polisen i Östergötland sina krafter för att bekämpa bedrägeribrotten. Brotten har ökat uppemot 40 procent bara det senaste året.

– Man kan inte göra hur bra affärer som helt – är det alltför billigt är det inte riktigt sant, säger Conny Dahl, biträdande operativ chef på Östgötapolisen.

Östgötapolisen har rekryterat en handfull lämpliga utredare. Flera av dem kommer inte från poliskåren, utan är ”civila” och börjar jobba vid årsskiftet, efter att de skolats in under hösten, berättar Conny Dahl.

Nya utredare redan nu

Nu flyttas nio utredare från närpolisområdena, till bedrägeriroteln i Norrköping. Från den 23 september ska de helt och hållet ägna sig åt bedrägeriutredningar.

Enbart det senaste året har bedrägerierna ökat påfallande mycket. Från 100 anmälningar i veckan till 130 – 140 stycken i veckan, berättar Conny Dahl.

– Folk måste var mer återhållsamma – inte göra tokiga saker och gå in i affärer utan att veta tillräckligt, säger Conny Dahl.

Omöjligt att utreda alla

Just nu har Östgötapolisen 1200 ärenden att ta hand om. Av dem är några hundra under utredning.

– Att utreda alla är en omöjlighet. Därför jobbar vi både förebyggande och med lagstiftning, säger Conny Dahl.

Dessutom har bedrägerierna blivit mer komplexa och tidskrävande att utreda.

Bedrägerierna genom Internet och målvakter bara ökar och polisen hinner inte ikapp.

Vi prioriterar ärendena utifrån angelägenhetsgrad, berättar Conny Dahl.

– Det kan gälla stora värden eller ett pågående bedrägeri, som riskerar att växa sig värre eller systemhotande bedrägerier, som till exempel bidragsbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer