Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT reporter Patrik Widegren tar dig med på en historisk tillbakablick över Gotlands befolkningssiffor. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Befolkningsrekord på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Gotland slår befolkningsrekord. Redan i höstas nådde Gotland 60 000 invånare och enligt Statistiska centralbyrån är det nu 60 124 folkbokförda gotlänningar på ön.

– Det här är glädjande nyheter. Det går inte nog att betona värdet av en ökande befolkning på Gotland. Den ger oss bland annat en ökad ekonomisk aktivitet, näringslivet stimuleras och vi får en ökad tillgång till kompetent arbetskraft, säger Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande från regionen.

Det har tagit 75 år att nå upp till nivån, då det 1945 var nästan 60 000 personer folkbokförda på ön. Under femtiotalet valde många unga att flytta från Gotland för arbete. Sedan dess har folkmängden i vissa perioder närapå stått stilla, men de senaste fem åren har kurvan pekat uppåt.

– Att fler väljer Gotland som sitt hem är ett fint bevis på att vi är en attraktiv plats att leva och bo på. Nu hoppas vi att fler av alla deltidsboende också väljer Gotland som sin fasta punkt, säger Peter Lindvall, regiondirektör.

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om 60- och 70-talisterna som står för inflyttningen till Gotland. Vi träffade Karin Bill en av dem som flyttat till Gotland på senare tid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Karin Bill är en av de som flyttat till Gotland på senare tid. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer