Den gula linjen visar Ljura bäcks sträckning förbi flygplatsen i Norrköping. Bäcken rinner ut i hamnområdet norr om Öhmanskajen. Foto: Google/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Behöver förhindra översvämning – Norrköping söker statsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun har ansökt om 84 860 000 kronor från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i statsbidrag till att göra översvämningsåtgärder där Ljura bäck rinner förbi flygplatsen.

Ljura bäck svämmar ofta över vid större mängder regn och snösmältning och kommunen har sedan tidigare sett behovet av att klimatanpassa bäcken så att den kan hantera mer extrema vattenmängder i framtiden, som till exempel vid ett så kallat 100-årsregn.

Kommunen planerar också att återställa bäcken och öppna upp delar som legat under mark för att skapa nya natur- och friluftsområden i staden. Mer information hittar du här.

Stort behov av klimatanpassande åtgärder

Under 2020 har MSB 74 850 000 kronor att fördela till förebyggande åtgärder mot naturolyckor och det är sammanlagt 14 kommuner som ansökt om att få del av de pengarna.

– Behovet av att vidta åtgärder för att anpassa samhället till ett förändrat klimat är fortsatt stort, säger Erik Bern, handläggare på MSB.

När kan kommunerna räkna med att få pengarna?

Ljura bäck Foto: Rickard Widegren/SVT

– Det här är ett beslut som fattas under det kommande året och det handläggs under hösten. Vi kommer bland annat göra besök på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet