Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland och arkivbild från norsk civilförsvarsövning. Foto: SVT och Morten Holm / Scanpix

Beredskapskansli placeras i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Östergötland bildar tillsammans med Kalmar och Jönköpings län ett av sex nya civilområden i Sverige.

Civilområdeschefen och ett beredskapskansli kommer att placeras i Linköping, meddelar Länsstyrelsen Östergötland. Nyheten presenterades idag på en presskonferens med bland andra justitie- och utrikesminister Morgan Johansson (S) och civilminister Ida Karkainen (S).

Förändringen är ett led i de omfattande reformer för ett starkare försvar som regeringen tillsammans med MSB och Länsstyrelsen Stockholm presenterat.

Sydöstra civilområdet

Landets 21 länsstyrelser delas in i sex civilområden. Varje civilområde består av mellan två och sju länsstyrelser.

Östergötland, Kalmar och Jönköping kommer ingå i det sydöstra civilområdet där Länsstyrelsen Östergötland blir civilområdesansvarig myndighet och landshövding Carl Fredrik Graf blir därmed civilområdeschef från och med 1 oktober 2022.

– Jag välkomnar att regeringen lämnar besked i frågan om hur vi ska stärka det civila försvaret. Det här är ett viktigt steg framåt för att kunna bygga upp ett starkt civilt försvar, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland i ett uttalande.

Gotland bildar tillsammans med Stockholm det östra civilområdet.

I klippet nedan berättar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) om satsningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi tillsätter nya medel. Det är en stegvis upptrappning och handlar 4,7 miljarder per år från och med 2025, säger justitie- och inrikesministern Morgan Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer