Foto: TT

Beslut: Förbjudet att tända eld på valborg i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kom beskedet från Länsstyrelsen i Östergötland som många väntat på. Eldningsförbudet kvarstår tills vidare och inga eldar är tillåtna på valborgsmässoafton.

– Vi kommer inte att ge några dispenser för eldar eller fyrverkerier, säger Calle Granström, handläggare skydd och olyckor, Länsstyrelsen Östergötland.

I och med eldningsförbudet har vissa kommuner beslutat att ställa in sina planerade firanden. En del firar utan eld och en del hittar på alternativ. Vi frågade flera arrangörer och kommuner i Östergötland och på Gotland hur de nu gör med sina firanden:

Ödeshög: Följer länsstyrelsens beslut att inte tillåta några valborgseldar.

Kinda: Efter samråd mellan länsstyrelsen och kommunerna lämnas ingen dispens för eldning i form av valborgsmässoeld i Kinda kommun.

Skänninge: Inställt valborgsfirande i Skänninge. Det kommer inta vara några aktiviteter på väderkvarnsbacken.

Ydre: Vi kommer inte att tillåta valborgsmässoeldar i Ydre kommun.

Finspång: Eldningsförbudet innebär i nuläget att samtliga valborgseldar måste ställas in om inte förbudet upphävs av länsstyrelsen.

Grytgöl: Vi kommer inte elda, men vi kommer att ha allsång, fika, lotterier och vårtal av kommunfullmäktiges ordförande Berit Martinsson utanför klubbstugan.

Söderköping: Kommunen står bakom länsstyrelsens beslut.

Norrköping: Följer länsstyrelsens beslut. Oavsett så samlas vi på valborgsmässoafton för att fira in våren på det sätt som väder och vind tillåter – håll utkik i våra sociala medier för mer information.

Lindö, Norrköping: Lindö Villaägareförening väljer att ställa in årets valborgsfirande.

Villa Fridhem, Kolmården: Vi kommer i sedvanlig ordning att hålla vårt valborgsfirande, då vi har femkamper, tipspromenader och andra trevligheter i vår fina park. Vad gäller elden så kommer den inte att tändas om brandförbudet kvarstår.

Mjölby: Om eldningsförbudet kvarstår så blir det inte några dispenser för valborgseldar.

Motala: Följer länsstyrelsens beslut.

Valdemarsvik: Vi följer länsstyrelsens rekommendationer.

Linköping: Har nu pratat med länsstyrelsen som inte ger några dispenser gällande eldningsförbudet (även om ”vår” valborgseld är ute i vattnet).

Vadstena: Det ser ut i dagsläget ut att det inte blir någon eld. Funderar på alternativ.

Yxnerum, Åtvidabergs kommun: Vi måste följa eldningsförbudet. Har en idé om att tända marschaller på en flotte i sjön. Om flotten har kommit i sjön!

Åtvidaberg: Det allmänna firandet vid Bysjön följer länsstyrelsens direktiv. Om eldningsförbud råder kommer firandet vid Bysjön genomföras med övriga delar i programmet.

Ydrefors, Ydre: Som det ser ut nu kommer vi inte att elda stora brasan. Vi kommer dock att göra som en gång tidigare, att elda lite i en tunna vid stranden, det har uppskattats.

Boxholm: Följer länsstyrelsens eldningsförbud.

Gotland: Ännu inget eldningsförbud utfärdat men på grund av det torra vädret avråder räddningstjänsten från att elda.

Vad innebär förbudet?

Vad gäller för valborgsmässoeldar?

När eldningsförbud råder på valborgsmässoafton är det inte tillåtet att elda ris, grenar och annat som en valborgsmässoeld kan bestå av.

Vad händer om jag bryter mot förbudet?

Allmänheten uppmanas att respektera eldningsförbudet. Den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till ett brott och kan ställas till svars i enlighet med Lagen om skydd mot olyckor.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.