Personen på bilden har inget med nyheten att göra. Foto: SVT

Beslutet: Inga burkinis till uthyrning i Mjölby

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Mjölby kommun klubbat beslutet. Simhallen kommer inte längre att erbjuda badgästerna möjligheten att hyra en så kallad burkini, en heltäckande islamisk version av bikini, vid bad.

I förmiddags tog Mjölby kommuns kultur- och fritidsnämnd ett enhälligt beslut. Lundbybadet kommer inte längre att erbjuda besökare möjligheten att hyra en burkini.

– Det stämmer inte med våra värderingar om jämställdhet och människors lika värde, vi vet att flickor som lever i hederskulturer riskerar att begränsas och det är viktigt att vi lyfter upp de här frågorna, säger Anneli Sjöstrand (C), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Mjölby kommun, om anledningen till beslutet.

”Handlar om ett fåtal”

Beslutet träder i kraft den första augusti i år.

– Det är för att skolan ska få möjlighet att informera om det, säger Anneli Sjöstrand.

Enligt henne har inte möjligheten att hyra en burkini nyttjats av särskilt många.

– Jag har inga exakta uppgifter utan det är badets personal bättre att svara på, men det handlar om ett fåtal som hyrt.

Kommunen har fått reaktioner

Beslutet har fått medial uppmärksamhet och kommunen har fått reaktioner på beslutet.

– Vi har fått skiftande åsikter om det, det visar att det är en komplex fråga som vi behöver diskutera och tänka vidare kring, just frågan kring hederskultur, säger Anneli Sjöstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.