genrebild Foto: Fredrik Sandberg/TT

Besöksstopp på äldreboende i Motala

Uppdaterad
Publicerad

Socialdirektören i Motala kommun har beslutat att införa besöksstopp på Strömsborgs äldreboende från idag, den 13 november, uppger kommunen på sin sajt.

Kommunen har vecka för vecka följt mittspridningen på boenden i kommunen och då antalet smittade ökat kraftigt på Strömsborgs äldreboende den senaste veckan har nu beslutet fattats.

Vädjan har inte hörsammats

– Trots att vi vädjat till anhöriga att inte besöka våra verksamheter så har det varit en strid ström av besökare. Därför tvingas vi nu att ta beslut om besökstopp, säger socialdirektör Pernilla Thunander.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Besöksförbud är rent juridiskt inte möjligt att införa, utifrån skrivna lagar därför införs besöksstopp, säger socialdirektören i en kommentar på kommunens hemsida.

– Vi kan inte utfärda böter om det skulle brytas emot, men kommunens direktiv är tydligt: Vi kan inte ha besök från anhöriga nu, såsom smittan utvecklas, säger Pernilla Thunander.

Kan göras undantag

Äldreboendet kan göra specifika undantag från direktivet om särskilda behov finns.

– Det skulle kunna vara för en person som är i livets slutskede och behöver ta farväl av sina anhöriga, säger Ulrika Abrahamsson som är verksamhetschef inom äldreomsorgen.

Beslutet omprövas kontinuerligt beroende på rådande smittoläge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet