Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nämnderna ska spara 82 miljoner • Inte aktuellt att säga upp personal. Eva-Britt Sjöberg (KD) och Sophia Jarl (M). Foto: SVT

Besparingar väntar i Norrköping – nya borgerliga majoriteten presenterade budget

Uppdaterad
Publicerad

Det är en budget präglad av den ekonomiska krisen som de styrande partierna i Norrköping, M, KD och L, presenterade på torsdagen. I nuläget finns inte behov av att säga upp personal men nämnderna ska spara 82 miljoner kronor.  

”Vi fortsätter leva i en tid präglad av kriser. Krig i vårt närområde bidrar till stigande priser på bränsle och livsmedel som i sin tur stark påverkar den kommunala ekonomi”. Så inleder Borgerlig samverkan, M, KD och L i Norrköping, när de summerar läget i den ändringsbudget som partierna presenterade på torsdagen.

Tufft läge

Det är ett tufft läge för den kommunala ekonomin i Norrköping menar partierna.

Norrköping

-  Precis som alla andra kommuner har vi höga räntor och en hög inflation som gör att vi ställs inför ökade kostnader 2023 så det är därför vi är i det här läget, säger Sophia Jarl (M) kommunstyrelsens ordförande.

Nämnderna ska spara totalt 81,9 miljoner kronor och får i de flesta fall själva göra prioriteringarna. Trots detta räknar de styrande med ett underskott i ekonomi under kommande år. Ingen sägs i nuläget upp men tjänster som blir lediga ska utvärderas och kan lämnas vakanta.

– Vi har ett antal naturliga pensionsavgångar framöver och då kommer vi kanske inte söka efter ny personal utan vi får omplacera inom kommunen. Sen kanske vi inte kan tillsätta nya tjänster framöver, säger Sophia Jarl (M) kommunstyrelsens ordförande.

Försörjningsstöd

Vård- och omsorgsnämnden, utbildningsnämnden och kompetensförsörjningsnämnden ska spara mest pengar. Den sistnämna hanterar bland annat bidrag som försörjningsstöd.

-  Vi har haft en väldigt god trend i Norrköpings kommun där vi har vänt ett högt bidragsberoende till något lägre och därför har vi gjort och kunnat göra den besparingen som vi gör på kompetensförsörjningsnämnden, säger Sophia Jarl (M) kommunstyrelsens ordförande.

Norrköpings kommuns budget – några delar

– Vuxna kommer få betala inträde på Stadsmuseet, avgift till Kulturskolan ses över

– Förtätning kan bli aktuell inom stadens skolor, landsbygdsskolorna ska värnas

– Samhällsbyggnadsnämnd och teknisk nämnd slås samman vilket sparar pengar

– Forsatt satsning på trygghetsskapande åtgärder samt en ren och snygg stad

– Mindre administrativ bemanning inom vård och omsorg

– Investeringar på Strömsholmen samt i Centralbadet pausas

– Utveckla pedagogisk verksamhet för att fler barn ska finnas i familjedaghem

– Öppningsbar bro i inre hamnen slopas vilket ska spara 100 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet