Färre älgar och fler tallar tros ha bidragit till minskningen Foto: Paul Kleiven/TT

Betesskadorna minskar i Östergötland

Publicerad

Betesskador är ett stort problem i de östgötska skogarna och läget har förvärrats de senaste åren. Men i år visar inventeringen att antalet skadade träd har minskat i Götaland.

Skadorna kan leda till att tallen växer sämre, något som får negativa konsekvenser för skogsägarna. Under flera år har andelen träd med betesskador ökat, men i år visar inventeringen i Götaland bland annat att älgarna har hittat annat att äta. 

– Min bedömning är att det är en kombination av en sänkt älgstam och att det har kommit fler tallar, säger Christer Kalén som är viltspecialist på Skogsstyrelsen.

Östergötland ligger i topp

Det tar två år för Skogsstyrelsen att inventera betesskadorna i Götaland och årets mätningar inkluderar inte hela Östergötland.

– I år har vi mätt två områden i Östergötland, och ett av dem är det enda området i Götaland som når målen kring betesskador, säger Christer Kalén.

I hela Götaland har andelen träd med betesskador minskat från 16 till 14 procent.

– Jag skulle absolut säga att det är en nedgång. Sedan kan man ju inte vara säker på att den håller i sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.