Foto: SVT

Bevattningsförbud kan införas i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

För att undvika vattenbrist i sommar kommer några kommuner i länet att införa restriktioner. I delar av Norrköping är läget så allvarligt att man planerar att införa ett bevattningsförbud i delar av kommunen.

Allmänheten måste börja hushålla med vattnet. För efter förra årets torrsommar kan vattenbristen bli den största på 100 år. Nio statliga myndigheter varnar för det.

Länsstyrelsen har frågat länets kommuner hur det ser ut med vattentillgången och några kommer att införa restriktioner. I delar av Norrköping införs ett bevattningsförbud.

Vattenbrist

– Det är uppåt kolmårdsområdet i Norrköping. Men det kommer även införas begränsningar i Söderköping samt vissa delar av Valdemarsviks kommun, säger Calle Granström, Länsstyrelsen Östergötland.

Paula Storbacka bor i Kolmården där man kommer att införa ett bevattningsförbud i sommar. Hon har kommunalt vatten men tomater, gurkor, potatis och blommorna i hennes prunkande trädgård kommer inte att torka ut om hon inte får vattna med kommunalt vatten.

– Jag kommer nog inte märka av det så mycket. Vi tar vatten till trädgården från Svintunaån här intill, säger Paula Storbacka.

Paula Storbacka i Kolmården tar vatten till trädgården från Svintunaån – så länge den inte torkat ut.

Bevattningsförbud kan införas i fler kommuner

De extremt låga grundvattennivåerna i länet gör att restriktioner även kommer att införas i en del andra kommuner sommar. I Mjölby kommun har man beslutat att gå ut med rekommendationer som Mjölbyborna ska följa för att slippa införa ett bevattningsförbud.

– Det går bra än så länge att vattna blommor och andra växter med en vattenkanna. Ser vi att det blir en positiv trend att folk sparar på vattnet så kan vi förhoppningsvis undvika ett bevattningsförbud, säger driftchef Ingvar Andersson, från VA-verket i Mjölby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist

Mer i ämnet