Hör VA-chefen på Gotland berätta om hur man vill lösa vattenbristen på Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

Bevattningsförbud på delar av Gotland från 1 april

Uppdaterad
Publicerad

1 april så införs bevattningsförbud på Gotland. Trots att ytvattentäkterna, såsom Tingstäde träsk, är fulla, så har inte grundvattentäkterna fyllts på på samma sätt.

I sjön Tingstäde träsk, som på sommaren förser Visby med omnejd med dricksvatten, är det till skillnad mot några av de senaste åren, fullt just nu. Men i de andra stora grundvattentäkterna, nere i marken, är nivåerna något under det normala på Gotland. Med sommaren 2018 i färskt minne så införs alltså bevattningsförbud i området från Visby ner till Klintehamn. Alltså: Inget vattnande med slang, eller fylla poolen till exempel.

– Det vi har sett de senaste åren är att vi får bra effekt när vi får ett tidigt bevattningsförbud, säger Susanne Bjerkegaard-Pettersson, chef VA-avdelningen Region Gotland.

Gotland
Skylt som upplyser om att träsket är en ytvattentäkt. Foto: Patrik Widegren/SVT

Fler vattenverk i Visby

Dricksvattensituationen på Gotland är både bra och dålig. Man har sett en permanent minskning i grundvattentäkterna men man har försökt att kompensera för det till exempel genom att bygga ett avsaltningsverk på södra Gotland. Detta ger en trygghet, men på lång sikt behövs fler åtgärder, säger Susanne Bjerkegaard-Pettersson.

– Vi har under vintern arbetat med uträkningar på ett eller flera nya vattenverk i Visby. Vi behöver ha mer vatten in i nätet.

Dubbla ledningar – kan återanvända gråvatten.

Dricksvattenfrågan blir också allt viktigare att ta hänsyn till vid bygget av nya bostäder. Gotland är ett av få områden där man i stadsmiljö kommer att bygga med dubbla ledningar. Detta gör det möjligt att separera toalettvatten och annat avloppsvatten från dusch, tvätt och disk. Det vattnet blir då lättare att återanvända.

– Man tänker mer innovativt på vad som är hållbart i längden. Det är ju dyrare att bygga med dubbla ledningar men du vinner så mycket annat. I en framtid kan det handla om läkemedelsrening. Det blir då inte lika mycket kvantitet som ska renas från läkemedel när vi kan sortera toalettdelen för sig, säger Susanne Bjerkegaard-Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet