Bevattningsförbud på Gotland Foto: TT

Bevattningsförbud på hela Gotland

Publicerad

Torkan har lett till att det från och med på lördag kommer vara bevattningsförbud på hela Gotland. Förbudet gäller för personer anslutna till det kommunala vattenledningsnätet.

– Vi har tidigare känt oss lugna och sjöarna har varit fullla, men nu har vi inte haft någon nederbörd alls på tiotalet veckor, och eftersom det är så varmt blir avdunstningen högre, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, VA-chef, Gotland.

Förbudet gäller till exempel att inte bevattna med spridare eller slang, att inte tvätta bilen med vattenslang. Att fylla pooler och bässänger med vatten bör också undvikas.

– På sina håll på ön ser vattenläget lite bättre ut, till exempel Fårösund som får sitt vatten från Bäste träsk. Men även där måste vi spara, för vi kan komma i den situationen att vi tvingas köra vatten därifrån till andra platser på Gotland, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer