Alva Höglund och Lisen Wikström var med om en biljettkontroll som satte spår. Foto: SVT

Barn rädda för kontrollanter i kollektivtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

10-åriga Lisen och Alva började i höstas åka på egen hand i kollektivtrafiken i Norrköping. Ganska snart var de med om en biljettkontroll som satte spår.

– Jag blev så rädd så benen skakade och jag ville bara springa därifrån men det gick ju inte för de låser ju dörrarna, säger Lisen Wikström.

Två, tre stycken biljettkontrollanter åker dagligen runt i Östergötland, men ibland gör de en utökad hållplatskontroll. Då är de åtta, nio stycken, som blockerar utgångarna och tillsammans kollar alla på en spårvagn eller buss.

– Det läskiga är att det är ett stort gäng som går på. Och jag blir så rädd att det ska vara något fel på mitt kort så jag ska bli tvungen att kliva av och betala en massa pengar, säger Lisen.

Kompisen Alva Höglund som satt bredvid vågade inte ens titta upp.

”Hur gammal är du?”

Något som också upprörde Lisen och Alva väldigt var när en pojke i sjunde klass i ren rädsla sprang därifrån och lämnade sin lillebror, som fick gå av spårvagnen tillsammans med de inhyrda vakterna som utför kontrollerna.

– De frågade honom jättesträngt ”hur gammal är du?” och han sa ”jag är sex år” och vi blev jätteledsna för hans skull.

I ungefär en vecka efter kontrollen vågade vare sig Lisen eller Alva åka kommunalt till skolan. Deras mammor fick skjutsa.

– Nu, om jag har glömt mitt busskort blir jag sådär jättejätterädd. Då går jag ibland till min mammas jobb och så skjutsar hon hem mig eller så får jag låna hennes, säger Alva.

Alva och Lisen började nyligen åka på egen hand i kollektivtrafiken.

”Vuxenvärlden blir hård och kall”

Lisens mamma som också är barnpsykolog reagerar och menar att de är två tioåringar som ska börja öva sig i att vara självständiga och ta sig till skolan på egen hand.

– Det här är inte ok. Jag tycker inte barn ska få kontrolleras på det här sättet. Det skapar en bild av vuxenvärlden som hård, kall och kontrollerande, säger Cecilia Wikström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.