Foto: SVT

Bilpoolstvång i nya stadsdelen

Uppdaterad
Publicerad

I Linköpings nya stadsdel Vallastaden är bilar inte välkomna. Alla som ska bo i stadsdelen tvingas istället att vara med i en bilpool i minst fem år.

De första husen börjar bli färdiga i Vallastaden, den stadsdel som byggs upp till Linköpings bomässa 2017. Sammanlagt 1000 nya bostäder ska byggas i området.

Minst fem år

En idé med området är att minimera biltrafiken. De enda parkeringar som ska finnas inne i själva området, förutom handikapparkering och korttidsparkering, kommer att vara för bilpoolsbilar.

Alla som bor i Vallastaden kommer att vara tvungna att vara med i bilpoolen i minst fem år med en avgift på 60 kronor i månaden. Från bilpoolen ska man kunna hyra bil när man behöver.

Ska locka att åka kollektivt

Det ska finnas ett parkeringshus i utkanten av området för 400 bilar, men avståndet till det kommer att vara lika långt som till närmsta busshållplats, ett sätt att locka fler att åka kollektivt istället.

Bussarna kommer dessutom att gå så tätt att man inte ska behöva kolla tidtabellen innan man åker utan bara gå till hållplatsen och vänta på nästa buss.

”Bilfritt skapar möten”

Om några veckor flyttar Maria Grahn in i sitt hus i området, hon blir den första vallastadsbon. Hon gillar bilpoolssystemet och tycker det ska bli skönt att slippa ta hand om en bil.

Arkitekten Christina Silfverhielm säger att Vallastaden handlar om social hållbarhet, att utan bilar skapar man möten mellan människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vallastaden2017

Mer i ämnet