Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag ser det inte som en kamp för att vinna utan som ett sätt att pröva en kallelse” – hör biskopens egna ord i klippet. Foto: Daniel Lönnbäck

Martin Modéus sitter i förarsätet – för att bli Svenska kyrkans mäktigaste

Uppdaterad
Publicerad

Biskopen i Linköpings stift, Martin Modéus, fick flest röster i nomineringsvalet inför ärkebiskopsvalet – nästan trettio procent. Han är en favorit, men känner inte av några tävlingsnerver.

– Jag ser det inte som en kamp för att vinna utan som ett sätt att pröva en kallelse. Och det gör att jag kan vara rätt avslappnad inför utgången. Även om det blir väldigt skönt när processen är över, skrattar biskopen.

Martin Modéus vigdes till biskop 2011. Nuvarande ärkebiskop är Antje Jackelén som installerades 2014 slutar sin tjänst 30 oktober.

– Det viktigaste för en ärkebiskop är att vara en samlande och helande kraft. Att tala när människan och skapelsens värde och värdighet är hotade, då får kyrkan inte vara tyst, säger ärkebiskopskandidaten Martin Modéus.

Ärkebiskopen är den främsta företrädaren för Svenska kyrkan. Den första valomgången i ärkebiskopsvalet äger rum 18 maj. Om någon av kandidaterna där får mer än 50 procent av rösterna är valet avgjort. I annat fall blir det en andra valomgång den 8 juni mellan de två som fått flest röster.

De nominerade till ärkebiskop och valprocessen

Resultat i nomineringsvalet – de över 5 procent:

Martin Modéus, Linköpings stift, 29,25 procent

Johan Dalman, Strängnäs stift, 20,07 procent

Mikael Mogren, Västerås stift, 18,71 procent

Karin Johannesson, Uppsala stift, 13,27 procent

Fredrik Modéus, Växjö stift, 11,22 procent

Ärkebiskopen väljs av ledamöterna i kyrkostyrelsen och av ledamöterna i stiftsstyrelser och domkapitel i Svenska kyrkans tretton stift.

Eftersom ärkebiskopen också blir biskop i Uppsala stift, röstar diakoner och präster som har en tjänst i Uppsala stift och lika många förtroendevalda elektorer som är utsedda av stiftets församlingar. För att Uppsala stift inte ensamt ska kunna avgöra valet delas dessa röster med tio.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.