• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs och Kårtorp. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Biskopen flyttar in på Gotland

Publicerad

Det har gått nio dagar sedan Thomas Petersson vigdes till Gotlands nya biskop i Uppsala domkyrka. Nu finns han på plats på Gotland som blir hans nya hem.

Biskopens egna möbler och andra tillhörigheter kommer först i juli och än så länge står Biskopsgården i Visby tom, när Thomas Petersson visar runt.

– Det här är biblioteket, och som du ser så är det ganska tomt just nu. De böcker som lämnats kvar är de böcker som tillhör och handlar om stiftet. Men här hoppas jag kunna fylla ut med mina egna böcker, säger han.

Bördig från Motala

50-åriga Thomas Petersson tar nu tar över efter föregångaren Sven Berhard, som gått i pension. Peterson är bördig från Motala och kommer närmast från Växjö där han varit domprost. Nu börjar livet på Gotland.

– Jag tilltalas av den miljö som finns, där man är en kyrka mycket på landsbygden. Samtidigt så finns också en stad där man samlas runt domkyrkan. Det påminner ganska mycket om det arbete jag hade som domprost i Växjö; att förena, att bli en kyrka som är levande både på landsbygden och i staden, säger han.

Biskop för mer än Visby stift

Han är inte bara biskop över Visby stift och alla pastorat och församlingar på ön, utan också för det som kallas Svenska Kyrkan i utlandet som ligger inom stiftets ansvarsområde. Det handlar om drygt 40 församlingar runt om i världen.

– På det sätten blir Visby ett av de största stiften som sträcker sig från Slite till Sidney och Visby till Wien, säger Tomas Petersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet