Nästan samtliga räckte upp handen på frågan om hur många som saknade bostad på Gotland Foto: Patrik Widegren/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Blivande soldater besökte ön

Uppdaterad
Publicerad

Soldaterna, som just nu utbildas i Skövde för att bli en del av den nya stridsgruppen på Gotland, fick i helgen göra ett besök på sin nya hemort. Idag fick de information om bland annat bostadssituationen, som är en utmaning.

Det var längesedan som soldater stod uppställda på det gamla regementet P18:s kaserngård. Men just detta skedde under söndagen, då rekryterna från utbildningen vid P4 i Skövde, gjorde ett besök hos Region Gotland som numera håller till i lokalerna.

”Det känns riktigt bra”

– Det känns riktigt bra, att helt plötsligt är det 150 personer som ska flytta till Gotland. Jag hoppas att det ska bli bra för dem som ska etablera sig här, säger regionstyrelsens ordförande Björn Jansson, som hälsade välkommen inne i rådhuset.

Stefan Pettersson, chef för stridsgrupp Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

– Syftet med den här besökshelgen är att marknadsföra Gotland som en plats att leva, bo och verka på, där våra soldater känner att de inte bara får ett yrke, utan också en plats att sätta ner bopålarna på, säger Stefan Pettersson, chef för stridsgrupp Gotland.

Flytt till Gotland väntar

Om ungefär tre månader är utbildningen i Skövde klar. Sedan väntar en flytt till Gotland för att bli en del av den nya stridsgruppen som ska finnas på plats senare i år.

– Gotland är fint. Jag känner att om jag ska flytta någonstans så är det hit, säger Axel Boberg som utbildar sig till att bli besättningsman på stridsfordon 90.

– Jag tycker det är jättekul att försvarsmakten kommer till Gotland. Tjänsten som jag har blivit erbjuden här är väldigt attraktiv, säger kollegan Anna Bredin, som ser fram emot att få börja jobba i de lokaler som nu byggs på Tofta skjutfält.

Anna Bredin ser fram emot flytten till Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

– Arkitekterna har verkligen tänkt till när de har planerat utformningen och det kommer att bli riktigt bra, tillägger hon och får medhåll av Ruben Rydén.

– Försvaret har funnits här tidigare, så det finns alla faciliteter och möjligheter att lyckas.

En utmaning att hitta bostäder

Under helgen har de fått se den blivande arbetsplatsen ute på Tofta skjutfält. De har också fått information om annat såsom dagisplatser, jobbmöjligheter för anhöriga och inte minst bostadsmarknaden. Där väntar en utmaning. När Lina Ringvall, som jobbar på regionens inflyttarbyrå, frågade soldaterna hur många som inte har ordnat ett boende inför flytten, så sträckte nästan alla sin hand i luften.

– Ja, det var många händer upp, verkligen. Vi ska inte glömma bort att det råder bostadsbrist i hela Sverige, också på Gotland. Men det jag tänker är att det finns ju en del bostäder. Vi har många gotlänningar som hört av sig direkt till oss och sagt att de har ett hus som de jättegärna vill hyra ut, men bara till försvaret. Sådant ser vi gärna mer av, säger Lina Ringvall.

Lina Ringvall ser bostadssituationen som en utmaning. Foto: Patrik Widegren/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nästan samtliga räckte upp handen på frågan om hur många som saknade bostad på Gotland Foto: Patrik Widegren/SVT
Uppställning på det gamla regementet P18:s kaserngård Foto: Patrik Widegren/SVT
Foto: Patrik Widegren/SVT
Foto: Patrik Widegren/SVT