Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Blodgivare utestängs trots blodbrist Foto: Leif R Jansson/TT/SVT

Blodgivare utestängs trots blodbrist

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det råder brist på blod i Östergötland har regionen ändrat på reglerna för vem som får ge blod så att färre kan göra det.

Är du över 65 måste en läkare ge sitt tillstånd. Är du 70 år så är det nobben. Bosse Dahlström från Åby är 65, men han får inte ge mer blod längre.

– Jag tycker det är tråkigt. Jag har gett blod i tio år, säger han.

I Östergötland finns omkring 19 000 registrerade blodgivare. Förra året var det ungefär hälften som gav blod. Men trots att det råder brist på både blod och blodgivare har Region Östergötland sedan i höstas infört ett ålderstak att ge blod, något som tidningen Corren var först att rapportera om. De som är över 65 måste bedömas av en läkare innan de får ge blod, och de som är över 70 år får inte ge något blod alls.

Av de blodgivarna i Östergötland är ca 150 över 70 år.

– Vi måste sätta en åldersgräns eftersom vi inte har möjlighet att göra en medicinsk bedömning av alla som vill ge blod. I den bästa av världar skulle fler yngre ge blod, säger Birgitta Clinchy, verksamhetschef för klinisk immunologi på Linköpings Universitetssjukhus.

Se hela videoklippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer