Martin Sjöli, skadechef hos Länsförsäkringar Gotland, tycker att man ska ha en beredskap inför översvämningar. Foto: TT/Michael Probst // SVT

Blötare klimat väntas på Gotland

Publicerad

Under den regniga hösten så har antalet fastigheter på Gotland som drabbats av översvämningar ökat märkbart. Att höstarna och vintrarna kommer att bli allt blötare är något som samhället måste anpassa sig efter, det menar länsstyrelsen på Gotland som nu informerar om hur man bäst klarar av klimatförändringens effekter.

De senaste åren har mycket fokus legat på torka, och vattenbrist. Men just nu är det såhär det ser ut på många håll på Gotland just nu. Under perioden september till december så har det kommit 341 millimeter nederbörd, att jämföras med det normala för samma period som är 217 millimeter. Och att det blir kraftiga svängningar, är något som väntas bli vanligare när det gäller klimatet.

– Man ska nog se det som ett exempel på just att det kan vara stor variation. Det blir både en längre torrperiod och varmare och samtidigt också blötare under vissa perioder på året, säger Elin Sander, klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen på Gotland.

Foto: SVT

Årsnederbörden ökar

Enligt SMHI:s rapport om framtidens klimat så kommer årsnederbörden att öka i framtiden. Höstar som den vi ser nu, kommer bli vanligare, och konsekvenserna.

– Vi kan konstatera att det har blivit en märkbar ökning av översvämningar på grund av inträngande vatten på den gotländska landsbygden, säger Martin Sjöli, skadechef hos Länsförsäkringar Gotland.

Har man en fastighet som tidigare har drabbats av översvämning så är det läge att vara beredd menar han.

– Om man har en källare då bör man ha en våtdammsugare, eller i bästa fall en dränkbar pump som inte är så dyra att köpa nu för tiden, säger Martin Sjöli.

Flertalet hus på Gotland har drabbats av översvämningar. Foto: SVT

Utökar beredskapen

Länsstyrelsen på Gotland går nu ut med information om hur man som privatperson kan öka beredskapen för ett blötare klimat. Men också för myndigheterna är frågan viktig.

– Det kan innebära att man inte lägger hus för nära vatten, det kan också vara att man till exempel ser över hur sjukvård och äldreboenden fungerar vid en värmebölja, säger Elin Sander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.