Arkivbild. Äldre kände sig rädda och isolerade sig. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Boende kränktes av kökspersonal – grät på sitt rum

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en utredning i samband med en lex Sarah-anmälan har boende på ett äldreboende i Linköping gråtit på sina rum för att de känt sig rädda och hotade av en i personalen. Trots att övrig personal haft rapporteringsskyldighet dröjde det innan några åtgärder vidtogs.

I slutet av maj blev verksamhetschefen på ett äldreboende i Linköping uppmärksammad på att de boende blev kränkta och hånade av en i kökspersonalen.

Enligt utredningen ska flera på äldreboendet ha känt sig rädda för att bli utskällda i matsalen och valt att isolera sig på sina rum vid måltiderna. Vid ett tillfälle orkade en rullstolsburen person inte förflytta sig till en stol vid matbordet. Då tvingade den anställde i kökspersonalen den boende att sätta sig på stolen. Det framkommer också att kökspersonalen har hotat de boende med att de inte får efterrätt om de inte äter upp sin mat. De äldre har heller inte fått läsa de gemensamma tidningarna i dagrummet.

Vid en middag hade en person börjat äta tidigare än alla andra. Då hade den anställde sagt att den boende betedde sig som ett barn och att hen var tvungen att vänta. Den boende gick in på sitt rum och grät.

Åtgärder har vidtagits

Personen i kökspersonalen som enligt utredningen har hotat och hånat de äldre har nu slutat på äldreboendet. Personalen har också blivit informerade om att de har rapporteringsskyldighet och måste anmäla missförhållanden i verksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet