Efter Trump och coronapandemin hoppas Annelie Börjesson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, att Agenda 2030-frågorna får större utrymme. I klippet berättar hon om Sveriges största utmaningar. Foto: Svenska FN-förbundet/SVT

FN-förbundet: ”Sverige riskerar att missa åtta mål – tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer inte att klara av 8 av de 17 globala målen fram till år 2030 – trots det är Sverige världsledande på området. Den bedömingen gör Svenska FN-förbundet när det knappt är tio år kvar för Sverige och de andra medlemsländerna i FN att uppfylla målen i Agenda 2030.

Målen skrevs under i september 2015 och ända sedan dess har Svenska FN-förbundet följt hur Sverige klarar av att jobba mot målen. Det gör man via det som kallas Sustainable Development Report.

– Nu hoppas vi att de här viktiga frågorna kommer upp mer på dagordningen efter Trump och coronapandemin, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

I klippet listar hon vad som är Sveriges stora akilleshälar.

Ett orosmoln – ojämlikhet

Även om Sverige ligger bra till jämfört med andra länder så ser FN-förbundet en fara kring mål 10 – minskad jämlikhet.

– Sverige är det land där ojämlikheten ökat mest på senare tid och det är alarmerande. Vi har grupper som är marginaliserade idag, till exempel människor med låg utbildning och inkomst, funktionsnedsatta och folk i utsatta områden. Samtidigt som vi ser att löner och bonusar ökar i näringslivet och det blir större klyftor, säger Börjesson.

Bästa tipset

Stora globala problem kan få den enskilda människan att känna sig liten och maktlös, säger Annelie Börjesson. Men hon har ett tips som hon menar är både effektivt och ganska enkelt. Se klippet nedan:

Här kan du se hur Region Östergötland jobbar med två av de svåraste målen:

Minska vårdens sopberg

Skuldslaveri och kemikalier när vårdens handskar tillverkas

Om Svenska FN-förbundet

Det är en ideell organisation som inte tillhör Förenta Nationerna men som jobbar för ett bättre och starkare FN. Man granskar även hur Sverige sköter sina åtaganden gentemot FN. I Agenda 2030 stöttar förbundet kommuner och regioner med bla utbildning och rådgivning. I Östergötland har följande sju kommuner tagit hjälp: Finspång, Linköping, Norrköping, Söderköping, Åtvidaberg, Vadstena och Ödeshög. Ungefär hälften av Sveriges kommuner har tagit hjälp hittills.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.