Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jonathan Engberg/SVT

Borgerliga partier tar makten i Norrköping – med stöd av SD

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen meddelade Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna att de med stöd av SD tar över ledningen av Norrköpings kommun.

I ett pressmeddelande skriver de att de ska ha ”konstruktiva och sakpolitiska samtal med SD”. Det nya styret meddelar också att de redan har en sakpolitisk överenskommelse med Sverigedemokraterna. De viktigaste delarna i den rör: Trygghet, utbildning och psykisk ohälsa.

Företagen, ekonomin och valfriheten

Partierna listar också tre viktiga punkter för kommunen: De vill utveckla näringslivets förutsättningar att trivas och utvecklas i Norrköping. De ska ”ta ansvar för att varje skattekrona används så effektivt som möjligt”. De ska också värna valfriheten inom skola, vård och omsorg.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Förra veckan berättade Socialdemokraterna att de går i opposition. Norrköping har sedan 2014 styrts av Kvartetten, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Det enda partiet av dem som inte gick bakåt i valet var KD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet